Fotoalbum 2025

Op deze pagina staan afbeeldingen van verschillende bijeenkomsten en excursies van het jaar 2025. Klik op de omschrijving van de activiteit hieronder en je komt vanzelf bij die afbeeldingen op deze pagina. 
Door op een foto te klikken krijg je een grotere versie van die foto te zien. Je kunt dan ook door naar de vorige of volgende foto door op een van de pijltjes links en rechts in de foto te klikken.

Bij iedere gehouden activiteit wordt ook een kort verslag opgenomen zoals dat door de secretaris wordt vervaardigd. 

De gehouden bijeenkomsten:

Komende bijeenkomsten:

24 april Mobiliteit en verkeersveiligheid ouderen: langer veilig onderweg
15 mei Bezoek aan expositie “Jong in de Oorlog” in museum Warsenhoeck
5 juni Fietsen o.l.v. Wim Kroon
27 juni Lustrum in Green Village
17 juli BBQ bij Ans
7 augustus Back tot he Roots, Tonnie over Vreeswijk
28 augustus  Pubquiz
18 september Bezoek aan het namen monument in Amsterdam
9 oktober Presentatie Martin Schuurman over de onderduik in Jutphaas van de Duitse jodin Paula Bermann 
30 oktober Rolling Diner
20 november Bezoek aan kasteel Haarzuilens
11 december Catharijne convent, Over kerststallen
20 december  Jaarafsluiting

 

Nieuwjaarsbijeenkomst op 9 januari

  1. Gerard heet iedereen welkom op deze eerste bijeenkomst van 2025. Hij memoreert de zorgelijke situatie overal in de wereld en spreekt de hoop uit dat wij als Progeiners toch positief kunnen blijven.
  2. Met het jaarverslag van de secretaris wordt ingestemd. Ted merkt nog op dat de verslagen van alle bijeenkomsten met de foto’s zijn terug te vinden op de website van Progein. Een kijkje op de website is zeker  een aanrader !
  3. Ted geeft een toelichting op het financieel jaarverslag. We sluiten het jaar af met een positief saldo van € 2000,-. De kascommissie bestaande uit Tonnie en Ernest zijn akkoord met het jaarverslag en complimenteert Ted voor de zorgvuldige opstelling van het jaarverslag.
    De contributie wordt, net als voor 2024, vastgesteld op € 300,-, zo nodig halverwege het jaar te verhogen. Voor het lustrum dit jaar wordt geen extra bijdrage gevraagd.  We kunnen dit uit de kas betalen. Wel gaan we nu vast reserveren voor het volgende lustrum in 2030.
  4. Dini geeft een toelichting bij het jaarprogramma. Het lustrum zal op 26 of 27 juni 2025 gehouden worden in Green Village in de middag en avond. De BBQ zal op 17 juli plaats vinden bij Helen en Wilson thuis. Iedereen vindt het een mooi gevarieerd programma. Voor september stond een rondleiding over de wijngaard in Zeist op het programma maar dat kan helaas niet door gaan. Thea doet de suggestie het Namenmonument en het Joods museum in Amsterdam te bezoeken.
  5. Bestuurssamenstelling en commissies. Gerard treedt af als voorzitter en het bestuur heeft Frederique voorgedragen als zijn opvolgster. Frederique wordt met algehele instemming benoemd! Zowel Ted als Marijke hebben aangegeven nog wel een jaar door te willen gaan als penningmeester c.q. secretaris. Daar heeft niemand bezwaar tegen. Ook in de programmacommissie komt geen wijziging. Die blijft bestaan uit Martin, Wilson en Dini. Ted blijft de webmaster en Hennie de fotograaf. De kascommissie zal dit jaar bestaan uit Ernest en Hennie.
  6. Gerard geeft aan dat er onder de leden wat bezwaren waren tegen onze vaste locatie Het Raadhuis. Het bestuur heeft wat andere opties onderzocht maar is tot de conclusie gekomen dat het Raadhuis toch voor ons de meest wenselijke locatie is en blijft. Wel is het goed om elkaar direct te ontmoeten in de eetzaal en niet in de grote open ruimte daarvoor. Martin van Stempvoort zal contact opnemen met de eigenaar van het Raadhuis om de kwaliteit van de lunch te bespreken om te bezien of er verbetering in kan komen.
    Als tweede punt geeft Gerard aan dat we nu met 22 leden zijn. Reglementair kunnen we als club uit 25 leden bestaan. Er kunnen dus zeker 2 leden bij. Hij vraagt ons uit te kijken naar potentieel geschikte leden om onze club te versterken.

Na de vergadering is het tijd voor het gebruikelijke “rondje”.  Ieder vertelt  openhartig over zijn of haar wel en wee in het afgelopen jaar.  Rode draad is toch wel de zorg voor de toekomst met het oog op de wereldpolitiek.  Martin van Stempvoort staat op het punt Vreeswijk te verruilen voor IJsselstein. Willekes boek “Slotakkoord”zal dit jaar worden heruitgegeven.

Na het “rondje” staan  we  stil bij het overlijden van Ad Koopman.

Tot slot draagt Gerard de voorzittershamer over aan Frederique. Zij bedankt Gerard voor zijn inbreng in het afgelopen jaar  en spreekt de hoop uit een goede voorzitter te zijn.

Gelukkig zijn er ook nog de foto’s gemaakt.

 

Helemaal naar boven

 

Bezoek aan het Omroep Zender Museum in Lopikerkapel op 30 januari

Op donderdag 30 januari 2025 bezochten we het Zendstation in Lopikerkapel.

In de kelder van het gebouw kregen wij eerst een presentatie door enthousiaste oud- medewerkers van het Zendstation. Het Zendstation speelt een belangrijke rol in de Nederlandse geschiedenis. Het is de plek waar de Nederlandse Omroep Zender Maatschappij in 1939 2 zenders onderbracht. Daarmee werd landelijk georganiseerde radio een feit !

Nadat op 6 november 1919 de eerste radio uitzending had plaats gevonden, won dit medium in de jaren ’20 van de vorige eeuw aan populariteit. Er werden 5 radio omroepen opgericht en de behoefte aan zendtijd nam toe. In 1929  wordt uitzending via de middengolffrequentie noodzakelijk. De omgeving van Hilversum, waar de meeste omroepen gehuisvest waren, was daarvoor niet geschikt.  Het oog viel op de kleigronden van Lopikerkapel, centraal gelegen in Nederland.  De organisatie kwam in handen van Nozema, een gezamenlijke onderneming van de omroepen. In 1939 werd gestart met  Hilversum 1 en 2. In de oorlog werd het zendstation gebruikt door de Duitsers, maar na de oorlog heeft het Zendstation nog jaren lang gefunctioneerd. Door nieuwe ontwikkelingen  was het zendstation uiteindelijk niet meer nodig en kwam het gebouw in gebruik voor andere doeleinden. Na de presentatie kregen wij een rondleiding door het Zendermuseum in de kelder. Daar staan veel apparaten die gebruikt zijn voor de uitzendingen en ook heel veel oude radiotoestellen.  De enthousiaste gidsen wisten ons veel interessants te vertellen.

Na het museum liepen we door het Zendergebouw. Architectonisch is het een heel bijzonder gebouw. Het is gebouwd in de stijl van Dudok. In de hal valt de muurschildering op en de monumentale trap met gegraveerde glasplaten. Er zijn verschillende zalen met indrukwekkend hoge raampartijen.

Na de rondleiding gingen we naar restaurant De Kloostertuin in hartje IJsselstein voor een gezamenlijke lunch.  Het was weer een boeiende en gezellige dag.

Er zijn weer mooie foto’s tijdens deze bijeenkomst gemaakt.

Helemaal naar boven

 

Terugblik op 15 jaar ProGein

Op donderdag 20 februari 2025 hebben we ter voorbereiding op het lustrumfeest in juni gezamenlijk teruggeblikt op 15 jaar Pro Gein.

Frederique opent de vergadering met de quote van de dag : “Niet iedere dag is goed, maar iedere dag heeft wel iets goeds!

Er zijn wat mededelingen:

 Dini en Wilson stoppen met ingang van volgend jaar in de programmacommissie. Wie heeft er zin om dan de programmacommissie te gaan versterken?

Martin vertelt dat hij binnenkort een open hartoperatie zal moeten ondergaan in verband met een lekkende hartklep. Hij zal zijn presentatie, die in april staat gepland dan waarschijnlijk niet kunnen houden. Dini geeft daarop aan dat het jaarprogramma wat is gewijzigd. Martins presentatie is doorgeschoven naar oktober.

Tonnie meldt ons dat zij na 8 jaar is gestopt als vice- voorzitter van het parochiebestuur.

Hennie meldt dat hij helaas niet aanwezig kan zijn op ons lustrum op 27 juni. Zijn bedrijf bestaat 50 jaar en in het kader daarvan is er door Sigma juist op die dag een festiviteit georganiseerd waar hij natuurlijk geen verstek kan laten gaan.

Martin van Stempvoort heeft met de eigenaar van Het Raadhuis gesproken over kwaliteit en kwantiteit van de lunch. Vandaag was de lunch, ook voor de vegetariërs onder ons, heerlijk !

Onze bijeenkomst van vandaag stond verder in het teken van het 3e lustrum dat we op 27 juni in Green Village gaan vieren.

Een terugblik:

Even terug naar 2010. Martin van Stempvoort was lid van Probusclub ’t Geyne. Een club die uitsluitend uit mannen bestond, zoals alle Probusclubs destijds. Men kwam in de middag samen op een ongezellige locatie en ruimte voor een lunch of excursies was er nauwelijks. Volgens Martin een gemiste kans.  Martin heeft toen samen met Gilles  Kouwijzer in 2010  het initiatief genomen een gemengde Probusclub op een gezellige locatie en met standaard een lunch op het programma in Nieuwegein op te richten. Op 11 februari 2010 is Progein, een club voor mannen én vrouwen opgericht. Tot op heden zijn gemengde Probusclub ver in de minderheid. Op 16 september 2010 was de officiële installatie van Progein als 400ste Probusclub een feit! De start was in het koetshuis van Green Village met 18 leden. 10 daarvan zijn tot op de dag van vandaag nog altijd lid van onze club! Martin was bij de oprichtingsbijeenkomst “opperstalmeester”. Hij las voor, want dat papier heeft hij bewaard ( !)  hoe hij de leden, die nu nog deel uit maken van onze club,  destijds heeft geïntroduceerd !  Hele treffende beschrijvingen ! Nog steeds zijn er vaste onderdelen in het jaarprogramma die vanaf de oprichting elk jaar terugkomen: de BBQ, fietsen met Wim, het Rolling diner, Back to the roots, de nieuwjaarsbijeenkomst en presentatie door de eigen leden.

En dan, last but not least: de verdwenen vlag ! Bij de oprichting is er door Frederique, Margriet, Renée en Helene een vlag gemaakt. Alle leden van Progein hebben daarop symbolisch aangegeven wat Progein voor hen betekende. Die vlag is nu al jaren zoek.  De vraag is: willen we een nieuwe vlag? En zo ja, wie gaat die dan maken?

Ted heeft van de foto’s, die in de jaren 2010- 2025  op de bijeenkomsten zijn gemaakt een mooie fotoreportage gemaakt, waar we met veel plezier naar hebben gekeken.

Het was een bijzonder geanimeerde en fijne bijeenkomst. Met dank aan Martin en Ted !

Er zijn ook weer mooie foto’s tijdens deze bijeenkomst gemaakt.

De door Ted Vonk gemaakte sheets met feiten en foto’s kun je hier bekijken.

 

 

 

 

Helemaal naar boven

 

Bezoek aan het Volksbuurtmuseum op donderdag 13 maart 2025

We gingen per bus of fiets naar de Waterstraat in Utrecht waar we verzamelden in de koffiekamer/lounge van het Volksbuurtmuseum in Wijk C. We werden daar ontvangen met koffie en thee en een echte ouderwetse Utrechtse spoorpunt! Na de koffie ging iedereen voorzien van een audiotour op pad in het museum. Het Volksbuurtmuseum Wijk C vertelt hoe het was om zo’n 100 jaar geleden te wonen in een  buurt voor het ‘gewone volk”. Vaak in kleine, in slechte staat verkerende woningen. Men leefde voornamelijk op straat en het gevoel van saamhorigheid in de wijk was groot. Het museum verhaalt weliswaar in het bijzonder over Wijk C in Utrecht maar elke stad had zo zijn eigen volksbuurten en het verhaal zou ook daarover hebben kunnen gaan. Aan de hand van het verhaal van een Utrechtse familie konden wij horen en zien hoe men werkte en leefde in zo’n volksbuurt. Er waren filmpjes over het leven in de buurt van 1900 tot eind jaren 80 van de vorige eeuw. De bekendste inwoner van Wijk C was Anton Geesink. In een vitrinekast stonden zijn schoenen, een enorm grote maat (!), ook te zien. Er zijn in het museum huisje, een school en een winkel uit de vorige eeuw ingericht. Vooral de school en de winkel riepen bij velen van ons nostalgische herinneringen aan onze jeugd op! Naast ons eigen Progein waren er ook nog een paar andere bezoekers in het museum. Verrassend genoeg bleken het oud-Utrechters die met sommigen van ons gemeenschappelijke herinneringen en kennissen uit een grijs verleden bleken te hebben. Dat maakte het bezoek aan het museum voor hen extra leuk. En natuurlijk mocht een groepsfoto bij het standbeeld van Anton Geesink niet ontbreken ! Na afloop liepen we naar restaurant de Zakkendrager, waar Willeke zich bij ons voegde voor een lekkere lunch.

Weer een gezellige uitstapje !

 

Helemaal naar boven

 

Filmmuziek door Peter van den Bremen op  donderdag 3 april 2025

Omdat de voorzitter ziek is, opent de secretaris de vergadering en heet met name de inleider van vandaag, Peter van den Bremen van harte welkom.

Gebleken is dat Balth, die toch al een tijdje lid is van ons Progein, nog niet echt geïnstalleerd is als volwaardig lid. Deze omissie willen we graag goedmaken en daarom speldt Marijke Balth nu alsnog het Probus insigne op. Weliswaar de damesuitvoering, maar daar heeft Balth desgevraagd, gelukkig geen probleem mee !

Het bedrijf van Hennie bestaat dit jaar 50 jaar. Dat gaat gepaard met de nodige festiviteiten en om ons in de feestvreugde te laten delen geeft Hennie een rondje (na overleg met Hennie is afgesproken dat rondje bij een volgende gelegenheid te geven zodat het wat meer tot zijn recht komt (bijvoorbeeld een glas Prosecco).

Na de lunch is het woord aan Peter van den Bremen. Hij is lid van Probus Doetinchem. Hij was in zijn werkzame leven docent aan de Pabo en heeft een passie voor muziek.  Hij houdt vooral van jazz en musicals in filmvorm. Hij raakte geïntrigeerd door de muziek bij de film. Wat doet muziek voor filmbeelden? Muziek kan een film spannend, tragisch, komisch of dreigend maken. Het is een krachtig middel om emoties over te brengen. Bij de stomme film werd muziek heel functioneel gebruikt. Peter liet dat zien aan de hand van wat fragmenten uit een film met Charlie Chaplin. Toen men in de film ging praten was dit functionele gebruik niet langer nodig. Maar muziek doet meer: het kan sfeer oproepen en  kan een psychische staat verbeelden. Peter demonstreert dit door verschillende muziekfragmenten onder dezelfde beelden uit de film Pirates of the Caribbean te zetten. Muziek moet vooral dienend zijn aan de film en deze niet overheersen. Muziek kan bepaalde codes hebben:-

de emotionele code: –  Hoe moet een personage , of het publiek, zich voelen

de culturele code:  een bepaald muziekfragment voor een bepaalde plaats, tijd of  setting

De dramatische code: je weet dat er iets staat te gebeuren.

Een film kan ook een bepaald thema hebben . Peter heeft beroemde muziekthema’s uit de Pink Panther, Zorba de Griek en Intouchables laten horen. Thema’s die wij allemaal wel kennen.  Bestaande muziek uit de klassieke muziek wordt vaak als thema in films gebruik, zoals Beethoven  (the Kings speech) en Barber (Platoon).  Maar er zijn ook beroemde componisten die uitsluitend voor film hebben gecomponeerd. Peter laat tot slot van zijn verhaal fragmenten  zien uit films waar beroemde filmcomponisten zoals Hans Zimmer, John Williams en Ennio Morricone speciaal voor hebben gecomponeerd .

Het was een leerzame maar vooral heel onderhoudende en leuke middag.

En er zijn ook nog een paar foto’s gemaakt.

 

Helemaal naar boven